Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Het debatt om otrygghet mellan S och SD

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Är Oskarshamn en trygg eller en otrygg plats?

Andreas Erlandsson (S) och Mattias Bäckström Johansson (SD) har helt olika svar på den frågan.

Det hettade till mellan dem när de debatterade ämnet under måndagskvällens fullmäktigemöte i Oskarshamn.

Utgångspunkten var en interpellation om trygghet i Oskarshamn, som Sverigedemokraterna hade ställt till kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S).

De viktigaste åtgärderna som kommunen och samhället i övrigt kan vidta när det kommer till trygghetsfrågorna, är att se till så att vi har ett samhälle som folk kan lita på, fastslog kommunalrådet när han gick upp i talarstolen.

– Vi ska ha en bra välfärd, där våra barn och ungdomar får en bra skolgång. Ingen ska falla igenom systemet. Socialtjänsten ska finnas där för dem som har en viss problematik. De ska hjälpas tillbaka till samhället.

– Vi ska ha en fungerande arbetsmarknad – människor ska ha ett jobb att gå till. Vi ska ha ett tolerant samhälle, där människor är med och bidrar till vår gemensamma samhällsutveckling.

Andreas Erlandsson poängterade att Oskarshamn är en trygg kommun.

– Jag delar inte Sverigedemokraternas bild om att allt var bättre förut. Samhället utvecklas ständigt och sakta men säkert så blir det lite bättre för varje dag som går.

– Hans Rosling lyfte ofta upp den här frågan. I dagens mediesamhälle, så blir vi matade med information om allt som händer, 24 timmar per dygn. Och känslan kan ibland vara att vi har mer krig och terror runtom i världen nu än tidigare. Faktum är att det är precis tvärtom. Världen blir hela tiden lite bättre.

Kommunalrådet berättade att han hade ett möte med Oskarshamnspolisen för ett tag sedan.

– Vi pratade om hur vi på ett mer systematiskt sätt kan arbeta tillsammans för att förebygga och kartlägga saker som händer i kommunen. Modellen kallas för Est. Det står för Effektiv samordning för trygghet. Några kommuner i Sverige har börjat använda modellen – och på så vis kunnat genomföra mätbara insatser och trygghetsskapande åtgärder.

– Jag tror på det här arbetssättet – och vi kommer att jobba vidare med det under året. Det var också glädjande att läsa artiklarna i tidningen, där poliserna själva underströk att Oskarshamn är en trygg plats.

I somras berättade flera medier att Oskarshamn är en kommun där jämlikheten har förbättrats på sistone, vilket inte är fallet i många andra kommuner, poängterade Andreas Erlandsson.

– Vi har förstått vikten av att människor har en uppgift i samhället. Att de känner att de är behövda. Det är viktigt för alla individer.

Nu introduceras Oskarshamnsmodellen runtom i Sverige, berättade han.

– Som ett lyckat arbetssätt, dock under ett annat namn. Grunden för ett tryggt samhälle ligger i ett bra jämlikhetsarbete och en god välfärd. Det är viktigt att människor känner tillit till samhället, sa Andreas Erlandsson.

”Det är beklämmande”

Mattias Bäckström Johansson pratade istället om bristen på trygghet.

– Det är en av de viktigaste frågorna – för stunden, men även framåt i tiden. Att kunna känna sig trygg i sin vardag, att våga gå ut efter mörkrets inbrott, att känna sig trygg i sin egen bostad – ja, det är helt avgörande för att kunna få till ett välmående och harmoniskt samhälle.

– Jag tycker att det är beklämmande att vi inte kan enas kring hur verkligheten ser ut.

– Av svaret på interpellationen framgår det att majoriteten främst avser att arbeta reaktivt – det vill säga att man agerar när man får kännedom om problem. Det är en del av problemet. Insatserna är otillräckliga. Man måste arbeta mer proaktivt. 

Sedan interpellationen skrevs för ett bra tag sedan, har det hänt en hel del, framhöll Mattias Bäckström Johansson, som är både fullmäktigeledamot och riksdagsledamot.

– Här är ett axplock av de händelser som man har kunnat läsa om i både lokala medier och andra medier under den senaste tiden:

– En person greps för grovt rån i Oskarshamn. Vi kunde läsa om en man som rånades på Flanaden. Vi kunde läsa om mordförsök utanför en skola. Det omrubricerades senare. En person blev rånad på sitt fordon, under knivhot.

– En 20-årig man häktades för våldtäkt. En elev med kniv stängdes av från skolan resten av terminen.

– En 15-åring misshandlades av gäng vid Norra skolan. Vi kunde läsa om två stycken som var anhållna för grov misshandel. Utöver det så har även Brottsförebyggande rådet, Brå, kommit med sin preliminära statistik för 2019, över anmälda brott. Ser man till brott mot person, så är det rekord i Oskarshamn. Man tangerar den högsta nivån på över 20 år.

Och sexualbrotten har, nära nog, fördubblats, betonade Mattias Bäckström Johansson.

– Det är naturligtvis en oacceptabel utveckling. Jag betvivlar inte att man delar det perspektivet från majoritetens sida – men det är en utveckling som måste stävjas, och den typen av insatser som man har kommit med hittills är ju långt ifrån tillräckliga. Här behövs det en strategi för hur man ska gå framåt.

– Och på allvar se till att minska detta. Jag tycker inte att det räcker med hänvisningar till de mjuka insatserna. Man behöver absolut jobba med det också, men det krävs även hårda insatser.

Mattias Bäckström Johansson konstaterade att majoriteteten lyfte fram förbättringarna inom jämlikhetsområdet.

– Ja, det är ju kopplat till att vi har färre höginkomsttagare i Oskarshamn, vilket bidrar till en ökad ekonomisk jämlikhet. Har vi löst problemet om vi har färre höginkomsttagare då, eller? Nej, vi ser inte det som en väg framåt.

Mattias Bäckström Johansson ville ha svar på vilken plan majoriteten (Socialdemokraterna och Moderaterna) har för att kunna stärka tryggheten i Oskarshamn.

Andreas Erlandsson återvände till talarstolen och betonade att Sverige sedan 2016 har fått ytterligare 3 000 poliser.

– Vi har väl aldrig sett så snabba ingripanden som polisen har stått för i många av de här fallen som du rabblade upp.

– Men det är ju så här Mattias, att i landet Sverige finns det olika ansvarsområden. Staten, regionerna och kommunerna. Ikväll styr vi över kommunen. Och vi styr inte över allt – men däremot styr vi över den kommunala kärnverksamheten. Det är skola, vård och omsorg som är våra största frågor.

– Till skillnad från Sverigedemokraterna vill vi inte göra symbolpolitik så fort det inträffar någonting här. Men däremot har vi ett trygghetstänk i varenda fråga som vi jobbar med. Det handlar om vilka värderingar vi skickar med våra barn, med mera.

Det gäller att arbeta förebyggande – och är det någon som bryter mot lagarna, ja, då är det en polisfråga, påpekade kommunalrådet.

– Vi kan inte påverka det här inne, Mattias.

– Sverigedemokraterna har väldigt hög svansföring när det gäller trygghetsskapande åtgärder. Det har pratats om gränsvakter runtom i kommunen – och det har kommit in ett förslag om att ordningsvakter ska patrullera på stan. Jag vet inte om jag tycker att det är trygghetsskapande åtgärder.

Mattias Bäckström Johansson plockade upp frågan om antalet poliser i sin replik:

– Ja, Sverige har en av de lägsta polistätheterna i hela världen. Det är en utveckling som har pågått kontinuerligt under decennier. Här verkar Socialdemokraterna ha en annan bild.

– Givetvis är det bra om polisen kan lösa brott och klara upp dem. Men huvudproblemet är ju att det sker brott över huvud taget. Brottsoffren känner sig otrygga. Här finns det mer att göra från kommunernas sida.

– Jag är däremot glad över att regeringen inte delar majoritetens bedömning här. Man har satt igång ett arbete som handlar om att kommunerna måste göra mer. Regeringen vill trycka på via lagstiftning, för att tvinga kommunerna att göra något.

– Här finns det en möjlighet att gå före, men det tycker inte majoriteten att vi ska göra. Istället blir det deras egen regering som kommer att piska dem till det, via lagstiftning.

Mattias Bäckström Johansson påpekade att förstärkt belysning är en åtgärd som kan förbättra den upplevda tryggheten.

– Och vi har tidigare lagt fram förslag om kameraövervakning och väktare.

TEXT & FOTO
Peter A Rosén

redaktionen@oskarshamnsnytt.se

072-277 89 77

andreaserlandssonifullmäktige.png

Oskarshamn är en trygg kommun, underströk Andreas Erlandsson (S).

mattiasbäckströmjohansson001.png

”Ser man till brott mot person, så är det rekord i Oskarshamn. Man tangerar den högsta nivån på över 20 år”, sa Mattias Bäckström Johansson (SD).

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS